Feliratkozás Tartalommegosztás csatornájára

Debreceni Hőlégballon Verseny 2011

XXXI. Nemzeti Bajnokság és
XI. Debrecen Kupa Nemzetközi Hőlégballon verseny

(beszámoló)

   A hőlégballon versenyre készülődve, egyesületünk benevezett tagjai igyekeztek a "hétköznapi" tennivalóikat egyenesbe hozni, hogy a verseny végeztével kevesebb elmaradással kelljen megküzdeni. Ennek az lett az ára, hogy az indulás reggelén már mínuszban voltunk a frissességgel.
   Elvállaltuk, hogy az egyik fő szponzor által biztosított két személykocsit is elvisszük Debrecenbe, igy Budapestről egy kisebb konvojjal indultunk el... Debrecen városába érve, az éppen folyó virágkarnevál miatt útlezárások nehezítették a közlekedést. A levegő hőmérséklete már akkor alkalmas lett volna egy kis középkori kínzást idéző "sütögetésre", és a meteorológiai jelentések további melegedést ígértek. Hát, becsületükre legyen mondva, nem tévedtek! ;-)

   Megérkezésünkkor bejelentkeztünk a verseny rendezőségénél és elfoglaltuk a szálláshelyünket. Fehér abroszos ebéd, és a hivatalos megnyitó következett. Tiborral, csapatunk versenyre nevezett pilótájával egy szobában rendezkedtünk be. Optimista barátom javasolta, hogy dőljünk le egy kicsit. (idézem: - Üljünk le egy kicsit a hátunkra!) Biztonság kedvéért a telefon ébresztőjét beállította, hogy a 16,30-kor kezdődő repülés előtti eligazításról ne késsünk el. Volt ám meglepetés amikor az ébresztést beállítva, a telefon közölte, hogy az ébresztésig 7 perc van hátra! Szóval, mentünk "eligazodni"... :D

   Az eligazítás angol és magyar nyelven zajlott, illetve a szükséges iratok, dokumentumok is kétnyelvűek voltak. Természetesen elláttak minket a környék repülési térképével is. A repülési feladatokat, a célszalagokat (marker), valamint a repülés adatait rögzítő (logger) eszközt és az aktuális repülés meteorológiai adatokat itt kaptuk meg naponta kétszer. (reggel és délután fél ötkor) Ezeken a hivatalos találkozókon, közvetlenül a repülést megelőzően kaptuk meg a felszállóhely koordinátáit is. A titkolózás ellenére, néhány érdeklődő még előttünk érkezett a starthelyre, pedig esküszöm, hogy nyomtuk a gázt amennyire csak a KRESZ engedte... :-))

   Első napunkon edzőrepülés keretén belül ismerkedtünk a helyi légtérrel, "szoktattuk magunkat Debrecen levegőjéhez". Startunkhoz a virágkarnevál feldíszített kocsijainak bemutatóhelyéül is szolgáló stadiont jelölték ki. Bemutatkozásnak nagyszerű ötlet volt, hiszen az érdeklődők testközelből szemlélhették meg a felszállást. Sok lelkes integetést gyűjthettek be a kosárban elhelyezkedő csapattagok. Az ég felé forduló arcok, és a lelkes integetés fűszerezte üdvözlés jelensége végigkísérte valamennyi repülésünket - ahol még kivehetőek voltak az alakok a magasból. Köszönjük a barátságos fogadtatást Debrecennek! A kutyák bosszantása nem volt szándékos, bocsánatot kérünk érte, főleg a reggelente békés álmukból riadó debreceni polgároktól!

   Repüléseink végén meglehetősen változatos helyeken sikerült leszállnunk. Erdő melletti piciny szántott területen, békalencsés - fűben rejtőző dagonyában, lápterület és napraforgótábla közé szorult keskeny mélyszántásban (szúnyogfelhővel), és olykor úriasan kényelmes területet is választhattunk. Miután összecsomagoltuk a felszerelést, gázt tankoltunk, majd leadtuk a repülést rögzítő műszert a fel nem használt célszalagokkal és a repülés alapadatait tartalmazó lapot. Ettünk, (néha este 11-kor kezdődött a vacsoránk) és kevés pihenés után a következő repülésre koncentráltuk egyre fogyó erőnket.

   Fizikailag megterhelő volt a verseny, de a rendezésben és a lebonyolításban résztvevők kitartását külön ki kell emelnem. Fizikailag talán nekik könnyebb dolguk volt, de amíg mi egy keveset pihentünk, Ők a repüléseket értékelték, ellátásunkat szervezték, hajnal háromkor a terepen időjárást mértek, és még ezerféle módon szolgálták ki a rendezvényt. Le a kalappal, elismerésünk a munkátokért! A repülésre alkalmas időjárást nem tudom ki intézte, de külön medál illetné! :-)

Itt láthatóak azok a pilóták, akik méltán lehetnek büszkék teljesítményükre, és mi is büszkék vagyunk rájuk!