Feliratkozás Tartalommegosztás csatornájára

Pilóta találkozó 2011 - Pécs

Pécs-Pogány repülőtér (2011 július. 22-24) 

 
Egyesületünk is részt vett a Pécs-Pogányi repülőtéren megtartott pilóta találkozón.

A rendezők szándékai szerint, egyaránt volt szakmai jellegű találkozó, és közönségrendezvény is. A repülőnapoknak is beillő - bemutatókkal tarkított – eseményt, számos szakmai előadás is színesítette, melyeket bárki szabadon látogathatott. Aki pedig nem csak nézni akarta a repülést, de ki is akarta próbálni, milyen egy kicsit "felülemelkedni" a hétköznapokon, annak több lehetősége is adódott a hétvégén.

 

Az "égen-járók" eszközeit és járműveit, a földfelszínen is megcsodálhatták az érdeklődők.
- A modellektől kezdve a felsorolást, siklóernyők, a "szuperkönnyű" kategória repülő eszközei, valamint a hőlégballonok, és a merev szárnyúak családja: a vitorlázóktól, a favázas után-épített repülőgépen keresztül a motoros műrepülőkig – számosan voltak jelen a repülés követeként.

 

A hőlégballonosok nagycsaládjából is sok csapat érkezett a rendezvényre. Esti pihenés céljából egy hangulatos jurta tábor állt rendelkezésünkre.

Sajnos az időjárás, a hétvége nagy részében nem volt túlzottan kegyes hozzánk.

Az első hőlégballonos esemény pénteken volt. Kora reggel, a bázist adó Pécs-Pogányi repülőtérről startoltunk. Feladatként kaptuk, hogy a jelentkező utasokat is elvigyük egy sétarepülésre, és Pécs városából is élvezhető látványossággal szolgáljunk. Szívesen teljesítettük a kívánságot...
 
...borongós időben emelkedtünk a magasba, ahol a felhőrétegek között gyönyörű látványban volt részünk.

Kisebb pamacsokból álló felhők fölött haladtunk, miközben felettünk egy másik felhősáv fedte be az ég nagy részét, amelyen keresztül fénysávok vetültek a föld felé. A ballonokkal pöttyözött természeti kép, még egy tapasztalt ballonos számára sem mindennapi látványosság volt.

Aznap este felvonultunk Pécs belvárosában, rendőri felvezetéssel:
- A hőlégballon kosarát és az égőt összeállítottuk, és a nyitott utánfutókból működtettük az égőket - vagyis „fáklyáztunk”. A fénnyel-zajjal járó látványosság arra szolgált, hogy felhívjuk a városban élők figyelmét a közelben zajló rendezvényre.
 
A szombat reggeli startunkat, sajnos közös erővel fújta el a szél és az eső. Estére „ballonkivilágítás” (Night glowing) volt betervezve, de az időjárás esélyt sem adott rá.
 
A vasárnap reggeli időjárás sem lett sokkal kegyesebb hozzánk. Csupán négy ballon tudott elstartolni.

Aznap, a résztvevők fokozatos távozásával zárult a rendezvény.

Jól éreztük magunkat, a repüléseinket "csúnyán" befolyásoló időjárás ellenére. Tartalmas hétvégét tudhattunk a hátunk mögött.

...

A rendezvényről készült fotóinkat megtalálhatja galériánkban, - írásunk végén pedig egy kisebb videót tekinthet meg a bama.hu jóvoltából.